Monthly ranking: 5 ways to eat asparagus you’re gonna love!

Asparagus

Photo: Liz West

So, I just realised April is already over. Time really flies quickly before you can even realise it, but let’s not talk about the brevity of life, instead let’s learn to enjoy its little pleasures. As you may imagine I’m talking about food, and today I’d like to focus on a seasonal vegetable, to be more specific.

For me spring means asparagus. I love their comforting mellow taste that can easily turn bitter, therefore I try to eat as much as possible now that they’re in season. Of course I try to forget that the consumption of asparagus causes urine to have a funny smell, but unfortunately my body constantly reminds me of it.

In theory there’s only one month left in the asparagus season so I hope you will take advantage of this time and the tips I am about to share. As I mentioned in the previous post, this is not a blog about recipes so take the following list as simple directions that can be easily adapted to your taste.

I recommend to use thin asparagus as they are often more flavourful, but be careful, because if they’re not fresh, they might taste bitter.

 

  1. Asparagus Frittata: slice the asparagus and boil or steam them until tender. Then sauté in olive oil and set aside. In a bowl mix eggs, grated Parmigiano, salt, pepper and, finally the asparagus. Heat a couple of spoons of olive oil and pour the mixture into a frying pan. Flip the frittata when the bottom is done.
  2. Asparagus Risotto: This recipe from Jamie Oliver is worth trying even though it’s not really the way I do it (celery and asparagus with mint and lemon, anyone?), but hey, I’m not here to judge!
  3. Asparagus Quiche: why not adding asparagus to your quiche lorraine? can you imagine the taste of that heavenly combination called bacon and asparagus? I definitely can! Bring this quiche to your picnic and your friend won’t thank you enough.
  4. Asparagus au gratin with Parmigiano and crunchy Parma Ham: Preheat the oven at 180° and line your baking tray with some foil. Drizzle some olive oil and place your asparagus on the tray. Dust with bread crumbs, grated Pamigiano, salt, pepper and shredded Parma Ham. Drizzle again with olive oil and bake until the bread crumbs turn crunchy.
  5. Asparagus salad with pearl barley and prawns: Ok this recipe requires multitasking abilities, are you ready? Let’s go. Cook the pearl barley according to the instructions on the package, then rinse in cold water to stop the cooking process. In the meantime steam the asparagus and sauté the prawns with olive oil, garlic and a pinch of chili pepper. When your three ingredients are ready, combine them in a bowl and season with olive oil, salt and pepper. If you have questionable tastes like I have, add some freshly squeezed lemon juice, which in my opinion adds a nice acidity to the overall flavour.

Enjoy!

 

And now in Italian.

Aprile è già finito. Certe volte il tempo vola talmente in fretta che è impossibile rendersene conto. Cerchiamo di non parlare di quanto la vita sia breve, ma piuttosto impariamo a godere dei suoi piccoli piaceri. E di quali piaceri dovrei parlare, se non di cibo? Oggi vorrei concentrarmi su una verdura di stagione.

Per me Primavera vuol dire asparagi. Amo il loro sapore delicato che può facilmente diventare amaro, quindi cerco di mangiarne il più possibile ora che sono in stagione. Naturalmente tendo a  dimenticare che il consumo di asparagi provochi qualche strana reazione al nostro sistema urinario, ma purtroppo il mio corpo me lo ricorda costantemente.

In teoria, gli asparagi saranno reperibili ancora per un mese, quindi spero potrete approfittare di questo lasso di tempo e dei suggerimenti che sto per condividere. Come ho detto nel post precedente, questo non è un blog di ricette, perciò prendete questo elenco come delle semplici indicazioni che possono essere facilmente adattate ai vostri gusti.

Vi consiglio di usare gli asparagi sottili in quanto sono più saporiti, ma attenzione, perché se non sono freschi, potrebbero risultare amari.

  1. Frittata di asparagi: tagliate gli asparagi, lessateli finché non saranno teneri. Poi saltateli in olio d’oliva e mettete da parte. In una ciotola unite uova, Parmigiano grattugiato, sale, pepe e, infine, gli asparagi. In una padella, scaldate un paio di cucchiai di olio d’oliva e versate il composto. Capovolgete la frittata quando il fondo sembra cotto.
  2. Risotto agli asparagi: io lo faccio così.
  3. Quiche agli asparagi: perché non aggiungere degli asparagi alla ricetta della vostra quiche lorraine? La combinazione di asparagi e pancetta mi fa venire già l’acquolina in bocca.
  4. Asparagi gratinati con parmigiano e Prosciutto di Parma croccante: Preriscaldate il forno a 180° e rivestite la teglia con carta da forno o alluminio. Mettete un filo d’olio d’oliva sulla carta e posizionate gli asparagi sul vassoio. Coprite con pan grattato, Pamigiano, sale, pepe e prosciutto di Parma tagliato a listarelle. Irrorate nuovamente con olio d’oliva e cuocete fino a quando la copertura sembrerà croccante.
  5. Insalata di asparagi con orzo perlato e gamberi: Ok questa ricetta richiede buone capacità di multitasking, siete pronti? Via! Cuocete l’orzo secondo le istruzioni riportate sulla confezione, poi sciacquatelo in acqua fredda per fermare il processo di cottura. Nel frattempo, cuocete gli asparagi a vapore e saltate i gamberi in padella con olio d’oliva, aglio e un pizzico di peperoncino. Quando i vostri tre ingredienti saranno pronti, uniteli in una ciotola e condite con olio d’oliva, sale e pepe. Se avete gusti discutibili come me, aggiungete un po ‘di succo di limone appena spremuto, che a mio parere aggiunge una sfumatura di acidità al piatto.

Buon appetito!

 

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One thought on “Monthly ranking: 5 ways to eat asparagus you’re gonna love!

  1. Pingback: Asparagus Au Gratin Recipe | Nosh My Way

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